About me

Sem Jongsma

Sem Jongsma geeft al jaren (boks)training aan professionals in het bedrijfsleven,  probleemjongeren in en buiten de justitiële instellingen en gevangenissen door het land en in verschillende bekende sportscholen in Nederland. Daarnaast geeft Sem training in Kenia (Afrika) waaruit zijn eigen stichting is ontstaan. Sem heeft ook theologie gestudeerd en gewerkt als geestelijk verzorger in de gevangenis. De combinatie van sporten en zijn eigen achtergrond en ervaring maakt hem tot de Trainer&Coach die hij vandaag de dag is. Op deze pagina daarover meer informatie.

Sem Kibera

logo-npo-radio1

nieuws BV logo

Klik HIER om een interview van Sem Jongsma met Radio 1 van het programma ‘Nieuws BV’ te beluisteren.

Ik kan met recht zeggen dat de grootste invloed op mijn keuze om een carrière als coach&trainer na te jagen, stamt uit mijn ervaringen in het binnenland van Kenia (Afrika) zo’n 9 jaar geleden. Ik ben hier toen werkzaam geweest als vrijwilliger en studeerde zelf nog Bouwkunde in Amsterdam. Er werd gevraagd aan ons als vrijwilligers gevraagd of wij wilden nadenken over een manier waarop wij het zelfvertrouwen van de lokale bevolking konden ‘boosten’. Mijn antwoord was simpel: ‘Geef hen een bokstraining!’ Waarom boksen? Het geeft zelfvertrouwen, zelfreflectie en leert men omgaan met tegenslagen… Principes die ik al vanaf jonge leeftijd ben gaan toepassen vanuit deze sport en die mij tot de dag van vandaag helpen in al mijn ondernemingen en mijn persoonlijke leven.

Ik heb een passie om mensen op te bouwen door samen met iemand naar binnen te gaan en uit te zoeken waar iemand vandaan komt, nu staat en heen wil gaan…

Nu mocht ik een bokstraining geven aan de lokale bevolking en merkte daar tijdens die eerste les direct dat dit moment mijn leven zou veranderen. Ik had nooit eerder zo’n grote voldoening ervaren als tijdens deze les. Mensen trainen, hen helpen in zichzelf te geloven en hen te ondersteunen was hetgeen dat ik de rest van mijn leven wilde doen. Het klinkt wellicht wat heftig maar dit is oprecht wat ik toen heb ervaren en dat gevoel is nu, 9 jaar later, nog steeds even sterk aanwezig!

Nino en ik

Nu 9 jaar verder ben ik inmiddels fulltime Coach&Trainer en kan ik zeggen dat ik mijn hart achterna ben gegaan en dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen. Ik geef al jaren les en personal training maar ben dit pas commercieel gaan doen na een zeer heftige periode in mijn eigen persoonlijke leven. In april 2014 werd ik geconstateerd met kanker en heb ik een periode van 9 maanden moeten herstellen. Ook heb ik in dezelfde periode een scheiding moeten verwerken die net voor ik ziek werd in werking was gezet. Ik heb in deze donkere periode zowel lichamelijk als psychisch veel te verduren gehad. Mijn motto was echter altijd:

“Laat je keuzes bepalen waar je heen gaat en niet jouw omstandigheden!”

Ik mocht in deze omstandigheden deze levensgedachte zelf gaan toepassen en dat is mij gelukt! Ik ben inmiddels alweer bijna 2 jaar helemaal gezond en kankervrij en er is nieuwe liefde in mijn leven in de vorm van mijn huidige vriendin. Tijdens deze periode in mijn leven heb ik opnieuw nagedacht over wat ik wilde met mijn  leven; ik zou les gaan geven en verder gaan met de passie die in Afrika was ontstaan.